3 tips voor fietsen in de winter

De winter zou geen reden moeten zijn om niet meer te fietsen. Of u nu gebruik maakt van uw fiets voor woon-werkverkeer, fitness of voor plezier, u kunt nog steeds comfortabele en plezierige ritten beleven zelfs in koud weer. Hier een aantal adviezen om u en uw fiets goed voor te bereiden voor het fietsen in de winter.

1. Verschoon, smeer, en verzorg uw fiets

Fietsen in de winter kan zwaar zijn voor uw apparatuur. Barre weersomstandigheden en zout en zand op de weg kunnen snel componenten corroderen en zorgen voor versnelde slijtage. Het is dan ook cruciaal dat u regelmatig uw fiets reinigt in de winter, en het best gaat u de winter in met een schone, goed ingesmeerde fiets in topconditie. U zult uzelf later bedanken wanneer u gemakkelijk die prut van uw fiets kunt wegvegen, zonder u zorgen te maken over de maanden van aangekoekte vet en vuil eronder.

2. Installeer spatborden

Als er één onmisbaar accessoire voor uw fiets in de winter is, dan zijn het wel spatborden. Droog blijven is essentieel om warm te blijven en zelfs wanneer er geen neerslag valt, betekent het langzaam smelten van geaccumuleerde sneeuw en ijs dat de wegen bijna altijd nat zullen zijn. Spatborden helpen ook om de rest van uw fiets droog te houden, waardoor u minder tijd hoeft te besteden aan het schoonmaken na uw ritten.

3. Installeer winterbanden

Als u vaak over ijs moet fietsen en gebieden met volle pakken sneeuw, dan zijn stevig genopte winterbanden uw beste vriend. Dit soort banden hebben metalen noppen ingebed in het loopvlak van de band die voor extra tractie zorgen. Als u zich in een stedelijk gebied bevindt waar de wegen meestal grondig zijn ontruimd van ijs en sneeuw, dan zijn winterbanden waarschijnlijk iets te veel van het goede. Echter, alsnog helpt het om banden met een groot loopvlak te hebben. Als u normaliter fietst met een soepele fietsband, schakel dan over naar iets meer knobbeligs. Wij raden aan om voor een iets goedkopere band te gaan voor in de winter, aangezien ze in deze periode toch zullen verslijten.

Geef een reactie