Aanhangwagen en verzekering

Wanneer je met een aanhangwagen onderweg bent is deze verzekerd. Zet je hem losgekoppeld langs de weg dan niet meer. Aanhangwagens zijn namelijk verzekerd met het trekkende voertuig, is deze niet aangekoppeld dan kan een aanhangwagen ook niet zijn mee verzekerd. Je kan je aanhangwagen voor de momenten dat hij is losgekoppeld extra verzekeren.

Is een aanhanger verzekeringsplichtig

Voor alle gemotoriseerde voertuigen waarmee je de openbare weg op gaat geldt een verzekeringsplicht. Geldt dat dan ook voor aanhangwagens? Nee aanhangwagens hebben geen eigen motor en zijn dus ook niet gemotoriseerd. Wanneer je met een aanhangwagen de openbare weg op gaat is deze aangekoppeld aan het trekkend voertuig. De aanhanger is dan ook verzekerd met dit trekkende voertuig.

Aanhanger verzekeren tegen diefstal

Het is natuurlijk erg vervelend, diefstal. Het komt helaas nog erg vaak voor dat een aanhangwagen wordt gestolen. Hiervoor kan je een verzekering afsluiten. Maar voorkomen is beter dan genezen. Beveilig dus je aanhangwagen met een goed slot. Er zijn verschillende aanhanger sloten waarmee je een aanhanger veilig langs de weg kan zetten. Denk bijvoorbeeld aan een wielklem aanhanger of een disselslot. Een onderbouw disselslot is erg gebruiksvriendelijk, dit komt doordat dit slot voorgemonteerd is en daardoor kan de aanhangwagen gemakkelijk en snel op slot zetten en zo voorkom je dat je aanhanger ongewenst aangekoppeld kan worden.

Wat houdt een aanhangwagenverzekering in?

Wanneer je verzekerd wil zijn is het belangrijk dat je aanhangwagen aan de wettelijke eisen voldoet, ook de combinatie van het trekkende voertuig en de aanhangwagen samen moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Rijdt je bijvoorbeeld met een verkeerd rijbewijs of met een te zware aanhangwagen, dan wordt er geen schade uitbetaald.

Ook zijn er een aantal andere punten waarbij je moet opletten met een aanhangwagenverzekering. Want in sommige gevallen kan je ineens niet meer verzekerd zijn terwijl je dat misschien wel denkt.

Je bent bijvoorbeeld niet verzekerd in de volgende gevallen

  • Rijden met een verkeerd of verlopen rijbewijs.
  • Rijden terwijl je onder invloed bent van medicijnen, drugs of alcohol.
  • Schade die opzettelijk door jezelf is veroorzaakt.
  • Diefstal terwijl je er zelf niet goed opgelet hebt of niet op slot gedaan hebt.
  • Wanneer je zelf schade erger gemaakt hebt.
  • Schade door weersomstandigheden.

De dingen waarvoor je wel of juist niet verzekerd zou kunnen zijn, hangt natuurlijk af van waarvoor en hoeveel je je wil gaan verzekeren. Maar de bovenstaande punten zijn de standaard richtlijnen van een aanhangwagen verzekering.

Paardentrailer verzekering

Een paardentrailer is eigenlijk hetzelfde als een normale aanhangwagen. Een paardentrailer heeft natuurlijk ook geen eigen motor. Een paardentrailer is dus ook verzekerd met het trekkende voertuig. Een paardentrailer is dus ook net als een aanhangwagen extra te verzekeren.

Het SCM keurmerk

Dit keurmerk is speciaal ontwikkeld voor aanhangwagen sloten. Het keurmerk is bedacht door een groep van verzekeraars. Wanneer jij je aanhangwagen wil verzekeren tegen diefstal dan bestaat er een grote kans dat de verzekering eist dat je een slot gebruikt die SCM gekeurd is. Dit is omdat de verzekeraar dan zeker weet dat de aanhangwagen goed beveiligd is.