Wat doet een notaris, en hoeveel kost het?

Een notaris helpt mensen bij het maken van rechtsgeldige afspraken.

Hij/zij geeft een passend advies voor jou situatie en doet dit gebaseerd op een onafhankelijk en onpartijdig manier. Na dat alles officieel is gemaakt qua afspraken en alles duidelijk is voor beide partijen, zal de notaris dit allemaal in een document zetten. Dit document die de notaris maakt van jullie gemaakte rechtsgeldige afspraken, heet een notariële akte.

De kosten van een notaris zijn afhankelijk van waarvoor je een notaris inhuurt. Het is allemaal afhankelijk van wat je wilt en de situatie waarin je je bevindt.

Ook is er sinds 1999 een nieuwe wet opgesteld. In deze wet is vastgesteld dat notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen. Wel zit er een minimum en maximum aan. Maar dit betekent ook dat er dus een groot verschil qua prijs kan zijn tussen notarissen.  Om deze reden is daarom altijd slim om meerdere offertes op te vragen als je een notaris nodig hebt.

De prijzen van een notaris kunnen hoog oplopen. Voor bijvoorbeeld het overdragen van een huis kan het bedrag al snel tussen de 1000 en 1500 euro zijn.

Voordat je begint zoeken naar een notaris is het belangrijk om vast te stellen wat voor situatie het is. Is het echt alleen het aanschaffen van een huis, of is het meer gecompliceerd. Door het weten wat je precies allemaal wilt van een notaris kan je notarissen beter vergelijken qua prijs. De goedkoopste notaris is een handige website die jou kan helpen met het vinden van de best passende notaris voor jou, bij jou in de buurt.