Je eigen beheerde virtuele server met managed VPS

Als je een website nodig hebt, dan moet je ook een hosting pakket aanschaffen en managed VPS is dan één van de opties die je hebt. Het is een stapje hoger dan webhosting en standaard VPS en een stapje lager dan een dedicated server. Als je voor standaard VPS kiest, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van je virtuele server. Bij managed VPS betaal je iets meer, maar geef je dit beheer uit handen. Dat geeft je extra zekerheid, want je server wordt dan 24/7 gemonitord.

 

Wat is managed VPS?

VPS staat voor Virtual Private Server. Bij een webserver deel je de ruimte op de server zelf met een aantal andere website eigenaren, maar bij VPS krijg je een virtuele server die los staat van iedereen. Op een zware fysieke server worden een aantal privé servers aangemaakt en deze worden vervolgens verhuurd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen managed- en unmanaged  VPS. Bij unmanaged VPS ben je zelf verantwoordelijk voor hoe je server draait en bij managed VPS wordt dit voor je gedaan. De host zal bij een standaard VPS dus ook geen beloftes maken over beschikbaarheid, terwijl hij of zij dit bij managed VPS wel kan doen.

 

De voor- en nadelen

Er zijn een aantal verschillende soorten hosting pakketten beschikbaar en het is mogelijk dat jij VPS niet nodig hebt. Tegelijkertijd kan het ook een uitkomst voor je zijn als je huidige webhosting pakket simpelweg niet meer toereikend is. Daarom hebben we hier de voor- en nadelen van managed VPS voor je op een rijtje gezet.

 

Voordelen:

  • Omdat je je eigen virtuele server krijgt kunnen andere websites de veiligheid- en capaciteit niet op het spel zetten.
  • Je pakket is flexibel en aan te passen, indien jij dat nodig hebt. 
  • Omdat je voor een managed services contract gekozen hebt, wordt het onderhoud van je server volledig uitbesteed.
  • De prijzen voor een VPS pakket zijn lager dan voor een dedicated server.

 

Nadelen:

  • Voor een managed VPS pakket betaal je meer dan voor een standaard VPS pakket of webhosting.
  • Je krijgt van de host vaak minder extra diensten aangeboden en een minder goede betrouwbaarheid als je niet voor een dedicated server kiest. Als een VPS pakket bij jou past, zal je ook niet echt iets missen.

 

Wanneer is een VPS een goed idee?

De meeste website eigenaren beginnen met een webhosting pakket. Dit is meer dan genoeg voor sites die klein zijn en weinig verkeer aantrekken. Wanneer je website populairder wordt en je bent hem aan het uitbreiden, dan kan het zijn dat je webhosting pakket niet meer voldoende is. Je website is trager geworden en onbetrouwbaar. Dat is het moment om aan een standaard- of managed VPS pakket te gaan denken. De techniek achter je website zal er aanzienlijk van opknappen, wat betekent dat je ook hoger in de zoekmachine resultaten terecht zult komen. Daarnaast krijg jij er dan ook een aantal handige extra diensten bij en dat voor een tientje extra per maand.