Wat is server hosting en welke optie is voor u het beste?

Als u een website wilt opzetten, dan heeft u server hosting nodig. Hieronder verstaan we de ruimte op het internet die u huurt voor uw eigen website. Grote sites zoals webwinkels hebben een grotere ruimte nodig en kleinere websites minder. U huurt een geschikt stukje plek op de server en u betaalt uw host (degene die u dit stukje aanbiedt) maandelijks een vast bedrag. Er worden verschillende soorten server hosting aangeboden, zoals shared hosting, VPS hosting of dedicated hosting. Het is belangrijk dat u de juiste optie uitkiest, want de gebruiksvriendelijkheid van uw website hangt er vanaf.

Server hosting: wat krijgt u hiervoor terug?

Bij verschillende soorten hosting ontvangt u verschillende soorten diensten, maar er zijn enkele standaard diensten die u altijd ontvangt. Zo krijgt u uw eigen email account met uw bedrijfsnaam, zoals: uwnaam@uwbedrijfsnaam.nl. Ook krijgt u de mogelijkheid om HTML bestanden op te slaan op uw server door middel van FTP. U krijgt vaak een Content Management Systeem voor het opbouwen van uw website, u ontvangt uiteraard voldoende ruimte voor uw website en u krijgt de garantie dat de server altijd of voor een bepaald percentage van de tijd beschikbaar is. U heeft server hosting nodig als u een website heeft, maar het soort server hosting dat u kiest is afhankelijk van uw situatie.

Shared hosting

De goedkoopste methode die u heeft is shared server hosting. U deelt dan de ruimte op een bepaalde server met andere website eigenaren. Samen maken jullie de server vol. Deze optie is prima als u een website heeft die weinig bezoekers krijgt, die klein is of die geen inkomsten genereert. Het is namelijk mogelijk dat een andere gebruiker de veiligheid en snelheid van uw website in gevaar brengt omdat jullie deze ruimte delen.

Dedicated server hosting

Dedicated servers zijn het tegenovergestelde van shared hosting. U ontvangt namelijk uw eigen server, alleen voor uw bedrijf en uw websites. Bij deze optie zitten andere gebruikers u nooit in de weg en krijgt u een server die 100% van de tijd aan staat. U betaalt meer, maar daar krijgt u ook belangrijke voordelen voor terug die u in sommige gevallen erg goed uit zullen komen. Grote bedrijven en webwinkels (websites waarmee veel inkomen wordt gegenereerd) kiezen vaak voor dedicated hosting.

VPS hosting

Voor VPS hosting betaalt u wat meer dan voor shared hosting, maar u krijgt er dan wel bepaalde voordelen voor terug. Beide zijn vergelijkbare voorbeelden van server hosting, maar bij VPS is er veel minder kans dat andere websites u in de weg gaan zitten. VPS staat voor Virtual Private Server en hierop worden verschillende virtuele servers aangemaakt. Hierdoor krijgt u dus eigenlijk een eigen server en uw eigen IP adres, zonder dat u deze met andere klanten moet delen.

Andere soorten hosting

Deze drie soorten server hosting worden eigenlijk altijd als standaard aangeboden. Veel kleinere websites beginnen met shared hosting en stappen dan over op VPS hosting als de zaken goed gaan. Behalve deze drie opties kunt u ook kiezen voor cloud hosting (public, private en hybrid). Snel.com webhosting maakt serverbeheer eenvoudig voor iedereen.