Ontwikkelen met low-code heeft de toekomst

De vraag naar applicaties om bedrijven te ondersteunen neemt steeds verder toe. Het gevolg is dat de IT-afdeling niet alleen steeds meer tijd kwijt is aan het ontwikkelen van nieuwe applicaties, maar ook de bestaande applicaties aan het draaien moet houden. Door de toenemende werkdruk wordt het voor IT-afdelingen lastiger om aan de vraag te blijven voldoen, laat staan dat er tijd overblijft om aan innovaties te werken. De vraag is dus: ‘’wat te doen?’’. Het antwoord op die vraag ligt in low-code development.

Low-code development in het kort uitgelegd

Ontwikkelen met behulp van low-code, betekent dat applicaties met zo weinig mogelijk handmatige code worden gemaakt. Functionaliteiten worden visueel ontwikkelt en door eerder ontwikkelde modules te gebruiken. Deze modules zijn verkrijgbaar in de Mendix App Store. Door gebruik te van onder andere eerder ontwikkelde modules, kan de ontwikkeltijd tot wel zes keer worden verkort ten opzichte van traditionele ontwikkelmethoden.

Wat kun je met low-code development?

Met low code ontwikkelplatformen kun je vrijwel alle soorten applicaties bouwen. Maar je kunt de platformen ook gebruiken om binnen enkele minuten koppelingen met externe systemen te maken en bestaande systemen van nieuwe functionaliteiten te voorzien.

Voordelen van ontwikkelen met low-code

Naast de tijdsbesparing (en daarmee geldbesparing) biedt ontwikkelen met low-code diverse voordelen. Doordat er met minder handmatig gemaakte code wordt gewerkt, neemt de kans op bugs af. Sterker nog, ontwikkelplatformen als Mendix hebben standaard een feedbackknop, waardoor het melden van bugs zeer eenvoudig wordt en de ontwikkelaar precies kan zien waar en bij welke gebruiker een probleem is opgetreden. Debuggen wordt zo wel heel gemakkelijk!

feedback

Standaard Feedback button van Mendix

Een ander voordeel van low-code development, is dat door de korte ontwikkeltijd er tijd overblijft om te innoveren en nieuwe dingen uit te proberen. Innovaties kunnen op hun beurt voor nieuwe business zorgen en een bedrijf helpen om zijn omzetdoelstellingen te behalen.

Waarom geen gebruik maken van low-code development?

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan negentig procent van de bedrijfsapplicaties die met behulp van low-code development worden gemaakt, van een betere kwaliteit zijn dan applicaties die met traditionele ontwikkelmethoden zijn ontwikkeld.

Toch zijn ontwikkelaars die traditioneel ontwikkelen niet allemaal even enthousiast over low-code development. De reden die hier vaak voor wordt gegeven, is dat wanneer je met standaard stukken code werkt, de vrijheid in het ontwikkelproces afneemt. Datzelfde wordt beweerd voor de kwaliteit van de applicaties. Toch blijven deze redenen (meestal) niet overeind staan. Dat komt simpelweg doordat de applicaties in de meeste gevallen juist minder bugs bevatten en daardoor juist beter functioneren dan handmatig ontwikkelde applicaties.

Dat de markt er ook zo overdenkt wordt bevestigd door de steeds groter wordende vraag naar het low-code development platform Mendix en de Mendix apps die hieruit voortkomen. Kortom, het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat de traditionele ontwikkelaars ook overstag gaan. Al is het maar omdat ze prijstechnisch gezien niet kunnen toppen aan de prijzen van applicaties die in low-code platformen zijn gemaakt.