Win tijd en gemak met een API koppeling

In de moderne tijd is digitaal werken onmisbaar. Verschillende handelingen of diensten vragen verschillende softwareprogramma’s. Een gemiddeld ziekenhuis gebruikt als zo’n 20 verschillende softwaresystemen. Advocatenkantoren hebben voor vrijwel alles een administratiesysteem, denk aan financiën, beheren van afspraken, notariële documenten opslaan en nog veel meer. Om het overzicht te bewaren in de digitale massa, kan een bedrijf een API koppeling laten maken. Zo werken de verschillende softwaresystemen samen, dat scheelt tijd en geld. 

Zo werkt een API koppeling

Een API koppeling maakt communicatie mogelijk tussen verschillende softwareprogramma’s. Er zijn verschillende talen waarin software wordt geschreven, wat het soms lastig kan maken om programma’s te koppelen. Via een API koppeling kan dit probleem worden omzeild. Een fysiotherapiepraktijk heeft een digitale agenda, maar ook administratie waarin bijvoorbeeld het aantal behandelingen per patiënt wordt bijgehouden. Als er een nieuwe afspraak in de agenda gezet wordt, wil je niet apart in de administratie een afspraak bijboeken. Door een API koppeling te maken gebeurd dit proces automatisch, dat is wel zo gemakkelijk.

De zaken op orde

Een API koppeling zorgt niet alleen voor gemak, maar zorgt ook voor overzicht. Hoe vaker iets handmatig moet worden ingevoerd in een digitaal systeem, hoe vaker er mogelijkheid is tot menselijke fouten. Niet erg, maar zolang die mogelijk te verkleinen is door een slimme koppeling, is dat altijd verstandig. Om fouten te herstellen moeten middelen worden ingezet, die voor betere doeleinden gebruikt hadden kunnen worden. Door een API koppeling te maken wordt de foutmarge in administratie, registratie en andere digitale diensten geminimaliseerd. Ook privacy van klanten en patiënten is tegenwoordig van groot belang. Eisen rondom het waarborgen van privacy worden strenger en vergissingen worden hard afgestraft. Door bijvoorbeeld agenda’s en administratieve programma’s te koppelen, kan een datalek worden voorkomen

Minder mankracht voor hetzelfde resultaat

Verschillende systemen vragen ook verschillende expertises. Werknemers moeten worden opgeleid in het gebruik van systemen, er moet iemand beschikbaar zijn die de ins en outs weet van een systeem en de gegevens en processen moeten met regelmaat worden gecontroleerd. Een API koppeling kan ervoor zorgen dat er wordt bezuinigd op de tijd en moeite die hier normaal gesproken in gaat zitten.